Koulussa päätäitä

Kouluterveydenhoitajan tiedote koteihin

 

Koulussamme on päätäitä. Asia ei aiheuta hysteriaa, vaan toimintaa!

 

Päätäi

Päätäit ovat 2-3 mm pitkiä, siivettömiä, harmaan keltaisia ryömiviä hyönteisiä, jotka asustavat hiuspohjassa ja imevät verta ravinnokseen.

Päätäin löytäminen hiuksista on vaikeaa. Sen havaitsee yleensä korvan yläpuolella ja niskan hiusrajassa.

Juuri kuoriutunut täi on pistemäinen, melkein läpinäkyvä. Vanhempana täi on ruskeanharmaa.

Täi elää noin kuukauden, ja sen aikana naaras ehtii munia noin 100-200 munaa, eli saivaretta, joista uudet täit kuoriutuvat noin 10 vrk:n sisällä. Saivareet näyttävät hieman hilseeltä, mutta ne eivät irtoa hiuksista yhtä helposti.

 

Päätäin oireena on kutina ja ärsytys hiuspohjassa ja niskassa. Puremakohtaan kehittyy punainen näppylä, joka raavitaan helposti rikki. Tällöin puremakohtaan saattaa tulla bakteeritulehdus.

Kaikilla päätäitartunnan saaneilla ei välttämättä esiinny oireita. Kutinaoireiden puuttuminen ei siis poissulje tartunnan mahdollisuutta. Kutina alkaa yleensä viikon kuluttua tartunnasta.

 

Päätäit tarttuvat läheisessä kosketuksessa, esimerkiksi lasten leikeissä, tai erilaisten vaatteiden ja esineiden kuten pipojen, kampojen, harjojen ja erilaisien hiuskoristeiden välityksellä.

 

Täiden kuriin saamiseksi toivotaan lasten vanhempien ryhtyvän toimenpiteisiin niitten hävittämiseksi.

Huom! Täit eivät häviä itsestään vaan lisääntyvät hoitamattomana!!

 

Hiukset tarkastetaan tekemällä jakauksia noin 1 cm:n välein. Hiukset tutkitaan juuresta latvaan ja katsotaan onko niissä täitä tai, onko niihin kiinnittynyt saivareita. Täitartunnan toteamiseksi hiukset kammataan peilin tai valkoisen paperin yläpuolella, jotta irtoavat täit ja saivareet huomataan paremmin.

 

Jos perheessä on täitä, koko koti on siivottava:

 

·         Imuroi huolellisesti huonekalut, tyynyt, matot ja patjat.

·         Kammat ja harjat pestään täishampoolla.

·         Vaihdetaan puhtaat liinavaatteet (lakanat, pyyhkeet, yö- ja alusasut) ja pestään + 60-asteessa

·         Vaatteet ja päähineet pestään + 60-asteessa.

·         Pesemistä huonosti sietävät esineet voi laittaa saunaan + 80-astetta kahdeksi tunniksi, sulkea tiiviiseen muovipussiin 2-4 vuorokaudeksi tai laittaa pakastimeen ja pitää siellä yön yli.

 

      Informoi lastasi :Älä lainaa toisten pipoa, huiveja, kampaa, harjaa, hiuskoruja tms.

Koulussa lapsen tulisi laittaa päähineensä, kaulahuivinsa ja hanskansa takin hihaan sisään tai siihen erikseen varattuun muovikassiin.

 

 

Terveisin kouluterveydenhoitaja