Eskarin pelisäännöt

Esiopetuksen pelisäännöt, joiden mukaan toimimme.

Järjestyssäännöt

Esiopetukseen osallistuvalla lapsella on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön, jossa työrauha ja opiskelun esteetön sujuminen on varmistettu. Työrauhaan voidaan vaikuttaa monilla keinoilla, joista keskeisiä ovat opettajan antama ohjaus ja palaute, yhteistyö sekä yhteinen vastuunotto ja huolenpito. Pedagogisia ratkaisuja kehittämällä sekä luottamuksen ja välittämisen ilmapiiriä vahvistamalla luodaan edellytykset hyvän työrauhan rakentumiselle. Yhteiset koulun kanssa laaditut säännöt ovat voimassa koulun alueella, myös esikouluajan ja sen alueen ulkopuolella silloin kun on kyse esikoulun järjestämästä toiminnasta. Esiopetuksessa käytetään tarvittaessa perusopetuslain mukaisia kasvatuskeskusteluja ja kurinpidollisia keinoja esiopetukseen soveltuvalla tavalla.

Käyttäytyminen

Jokaisella opetukseen osallistuvalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön (Perusopetuslaki 29 §).

Koskenkylän esikoulun yhteiseen toimintakulttuuriin kuuluvat olennaisena osana yhteisöllisyys, suvaitsevaisuus ja hyvät tavat.

Koskenkylän koulussa on käytössä KiVa-toimenpideohjelma. KiVa- lyhenne muodostuu sanoista Kiusaamisen vastainen tai Kiusaamista vastustava.

Kiusaamiseen puututaan heti ja asia selvitetään asianomaisten kesken. Kiusaamistilanteissa lapsen/oppilaiden huoltajille tiedotetaan asiasta. Tarvittaessa kiusatun ja kiusaajan/kiusaajien huoltajat kutsutaan neuvotteluun (kasvatuskeskustelu).

Kiusaaminen on esimerkiksi toistuvaa nimittelyä, kaveriryhmästä ulkopuolelle jättämistä, tönimistä, uhkailua, lyömistä, väkivaltaa.

Koulukiinteistöä ja koulun yksittäisten henkilöiden (henkilökunta, oppilaat) omaisuutta ei saa vahingoittaa. Oppilas on velvollinen korvaamaan aiheuttamansa vahingot (vahingonkorvausvastuu).

Koulumatka

Koulumatkalla tarkoitettaan lapsen/oppilaan kulkemaa reittiä suoraan kotoa kouluun ja koulusta kotiin.

Koulumatkojen turvallisuuden ja sujuvuuden kannalta on hyvä muistaa yleisten liikennesääntöjen noudattaminen.

Kuljetusoppilaiden kohdalla koulumatkaksi katsotaan lapsen/oppilaan suorin ja turvallisin matka kotoa kuljetusreitin varteen (autoilijan kanssa sovittuun noutopaikkaan tai bussipysäkille) ja Loviisan kaupungin järjestämän tai osoittaman kuljetuksen käyttäminen. 

Koulukuljetuksen piirissä olevien lasten tulee noudattaa hyviä tapoja ja kuljettajan antamia ohjeita sekä olla ajoissa sovitulla odotuspaikalla niin koulupäivän alkaessa kuin sen päättyessäkin. Vanhempien vastuulla on opastaa lastaan asianmukaiseen käyttäytymiseen ja turvallisuuteen koulumatkoilla.

Huom! Huoltajien on sovittava etukäteen kuljetuksesta vastaavan kanssa poikkeavista kuljetusjärjestelyistä (esim. poissaolot). Kaupunki ei vastaa ylimääräisistä kuljetuksista.

 

Työskentelyvälineet

Lapsella tulee olla tarvittavat työvälineet ja sään mukainen varustus mukana esikoulussa joka päivä. Omiin vaatteisiin ym. tulee kirjata lapsen nimi selvästi. 

Esiopetuksessa kunnioitetaan työrauhaa. Jokaisella lapsella tulee olla mahdollisuus rauhalliseen ja turvalliseen oppimisympäristöön.

Jokainen lapsi on velvollinen huolehtimaan luokkatilan, oman työpisteen ja kaapin siisteydestä.

Matkapuhelimen ja omien musiikkilaitteiden käyttö koulupäivän aikana on kielletty ilman lupaa. Puhelimet pidetään suljettuina tai äänettömällä omassa repussa.

Arvotavaroiden ja rahan tuominen kouluun tapahtuu omalla vastuulla.

 

Ruokailu ja välipala

Ruokailu tapahtuu koulun ravintolassa.

Ruoka haetaan rauhallisesti (joka luokalla oma ruokailuaika) ja ruokaillessa huomioidaan hyvät ruokailutavat. Esikoulussa harjoitellaan maistamaan kaikkia ruokia ja syömään kaikki lautaselle otettu ruoka.

Astiat viedään keräilypisteeseen ja lajitellaan oikeille paikoille.

Muistetaan kiittää ruuasta.

Lapset saavat tuoda kouluun välipalaa opettajan kanssa sovitun aikataulun mukaan. Välipalana voi olla terveellinen eväs (esim.leipää, hedelmiä, mehua), EI makeisia, limpparia, energiajuomia. 

Poissaolot

Huoltajan on ilmoitettava esikouluun lapsen poissaoloista. Oppilaiden poissaolot ilmoitetaan pääsääntoisesti Wilman kautta. Tarvittaessa niistä voidaan ilmoittaa myös puhelimitse, sähköpostilla tai tekstiviestillä. Poissaoloista ei voi ilmoittaa sisaruksen tai toisen oppilaan välityksellä.

Lapsi ei saa poistua koulun alueelta koulupäivän aikana ilman opettajan lupaa. Lapsen äkillisissä sairastumisissa koulusta ilmoitetaan oppilaan huoltajalle, jonka tulee hakea oppilas mahdollisimman pian pois koulusta. Huoltajan suostumuksella lapsi voidaan lähettää kotiin.

Vapautus opiskelusta/koulutyöstä haetaan kirjallisesti Wilman kautta. Suositeltavaa on, että lapsen pidemmät lomat ajoittuvat koulun lomajaksoille, ei työjaksoille. Huoltaja tekee anomuksen poissaolon ajankohdasta ja syystä. 1-3 päivän pituiset anomukset osoitetaan omalle opettajalle ja sitä pidemmät koulunjohtajalle. Anomus on toimitettava koululle vähintään viikkoa ennen poissaoloa. Opettaja ei ole velvollinen antamaan etukäteen tehtäviä koulusta poissa oleville lapsille tai oppilaille.