SYYHYPUNKKI INFO

Syyhypunkki

 

tartunta oireet ja hoito-ohjeet

 

Syyhypunkki tarttuu vain tiiviissä kontaktissa, usein sängyssä, lapsilla myös telmiessä ja painiessa. Perhepiirissä punkki voi siirtyä lapselta toiselle ja aikuiselle ja päinvastoin. Syyhypotilaan kättely on käytännöllisesti katsoen vaaratonta. Tartunta vuodevaatteiden tms. välityksellä on epätodennäköistä. Kutina ei ala heti tartunnan jälkeen, vaan vasta 3–6 viikon kuluttua. Se aika on elimistöltä kulunut otuksen tunnistamiseen ja vasta-aineiden muodostamiseen.

Kova iltakutina Tyypillinen syyhypotilas on koululainen, joka on äskettäin alkanut kutista etenkin iltaisin. Ihossa ei kuitenkaan näy juuri mitään. Lääkäri tarkastaa sormivälit, kämmenet ja ranteiden sisäsivut. Niissä on joitakin rupia ja niiden ympärillä ihottumaa, jonka seasta löytyy joskus vain yksi, joskus muutama punkin käytävä, 0,5–1 cm:n pituinen, vaalea juova, jonka päässä kököttää punkkinaaras pienenä tummana pisteenä.

Itsehoito Jos lähiomaisilla, päiväkodissa tai koulussa on lääkärin toteamaa syyhyä ja oman perheen oireet sopivat tautiin, voidaan hoito aloittaa ilman lääkärissäkäyntiä. Apteekista saa reseptittä permetriiniä sisältävää voidetta. 30 gramman tuubi riittää aikuisen kertakäsittelyyn. Alle 10-vuotiaille riittää ½ tuubia. Voidetta levitetään illalla pesun jälkeen joka paikkaan kaulasta alaspäin unohtamatta sukuelimiä tai sormi- ja varvasvälejä. Limakalvoille voidetta ei levitetä. Iho pestään aamulla huolellisesti ja vaihdetaan alusvaatteet ja lakanat. Kutisevat perheenjäsenet hoidetaan toistamiseen viikon kuluttua. Oireettomien perheenjäsenten hoitoon riittää yksi käsittelykerta. On tärkeää hoitaa samassa taloudessa asuvat henkilöt samaan aikaan siitä riippumatta, kutiavatko he vai eivät. Niin estetään ns. pingpongsyyhy, jossa hoitamaton mutta oireeton henkilö tartuttaa punkin hoidetuille perheenjäsenille uudelleen muutaman viikon päästä. Syyhyn takia kodissa ei tarvitse ryhtyä perusteellisempiin siivous- tai desinfektiotoimenpiteisiin. Helposti pestävät vaatteet, esimerkiksi lasten suojapuvut, on hyvä pestä normaalin pesuohjelman mukaan. Pikkutakkeja tai jakkuja ei tarvitse viedä pesulaan. Riittää, kun tavallisesti käytössä olevia vaatteita ei pidetä muutamaan päivään. Syyhypunkki selviää ihmisen ulkopuolella puolitoista vuorokautta. Hoidon jälkeinen kutina voi jatkua 2–4 viikkoa; sitä rauhoitetaan kortisonivoiteella ja tarvittaessa UV-valohoidolla. Jos kutina pitkittyy, on syytä epäillä hoidon epäonnistumista.

Milloin hoitoon? Lääkäriin on syytä mennä lähiviikkojen aikana, jos diagnoosi on epävarma tai jos syyhyhoito ei lopeta kutinaa 2–4 viikossa tai jos jo rauhoittunut kutina alkaa uudelleen. Lääkärin käyttämiä syyhyhoitoja ovat permetriinivoide ja ivermektiinitabletit.

 

Terveisiä kouluterveydenhoitaja