Koskenkylän koulun pelisäännöt
Koulunkäyntiä säätelee perusopetuslaki, opetushallituksen ja kouluviranomaisten antamat ohjeet, säädökset sekä määräykset. Koululaisia koskevat myös yleiset liikennesäännöt.
Oppilaan tulee osallistua perusopetukseen, jollei hänelle ole erityisestä syystä myönnetty vapautusta. Oppilaan on suoritettava tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäydyttävä asiallisesti. (Perusopetuslaki 35 §)
Säännöt ovat voimassa koulun alueella, myös kouluajan ja koulualueen ulkopuolella silloin kun on kyse koulun järjestämästä toiminnasta.
Oppilasta, joka rikkoo järjestystä ja yhteisiä sääntöjä tai käyttäytyy esim. väkivaltaisesti menettelee vilpillisesti tai käyttäytyy muuten epäasiallisesti, voidaan rangaista kurinpidollisesti.
Kotitehtäviään laiminlyönyt oppilas voidaan määrätä työpäivän päätyttyä enintään tunniksi kerrallaan valvonnan alaisena suorittamaan tehtäviään.
Mikäli oppilas koulupäivän aikana rikkoo järjestystä ja yhteisiä sääntöjä tai käyttäytyy väkivaltaisesti, menettelee vilpillisesti tai käyttäytyy muuten epäasiallisesti, rangaistaan häntä koulun vuosisuunnitelmaan kirjatun kurinpidon portaiden mukaisesti.
Erityisen vakavista rikkomuksista voidaan antaa kirjallinen varoitus tai erottaa oppilas koulusta määräajaksi (enintään kolme kuukautta). (Perusopetuslaki 36 §)
Käyttäytyminen
Jokaisella opetukseen osallistuvalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön (Perusopetuslaki 29 §).
Koskenkylän koulun yhteiseen toimintakulttuuriin kuuluvat olennaisena osana yhteisöllisyys, suvaitsevaisuus ja hyvät tavat.
Koskenkylän koulussa on käytössä KiVa-toimenpideohjelma. KiVa- lyhenne muodostuu sanoista Kiusaamisen vastainen tai Kiusaamista vastustava.
Kiusaamiseen puututaan heti ja asia selvitetään asianomaisten kesken. Kiusaamistilanteissa oppilaiden huoltajille tiedotetaan asiasta. Tarvittaessa kiusatun ja kiusaajan/kiusaajien huoltajat kutsutaan neuvotteluun (kasvatuskeskustelu).
Kiusaaminen on esimerkiksi toistuvaa nimittelyä, kaveriryhmästä ulkopuolelle jättämistä, tönimistä, uhkailua, lyömistä, väkivaltaa.
Koulukiinteistöä ja koulun, yksittäisten henkilöiden (henkilökunta, oppilaat) omaisuutta ei saa vahingoittaa. Oppilas on velvollinen korvaamaan aiheuttamansa vahingot (vahingonkorvausvastuu).
Koulumatka
Koulumatkalla tarkoitettaan oppilaan kulkemaa reittiä suoraan kotoa kouluun ja koulusta kotiin.
Koulumatkojen turvallisuuden ja sujuvuuden kannalta on hyvä muistaa yleisten liikennesääntöjen noudattaminen.
Jos oppilas tulee kouluun polkupyörällä on hänen käytettävä pyöräilykypärää.
Kuljetusoppilaiden kohdalla koulumatkaksi katsotaan oppilaan suorin ja turvallisin matka kotoa kuljetusreitin varteen (autoilijan kanssa sovittuun noutopaikkaan tai bussipysäkille) ja Loviisan kaupungin järjestämän tai osoittaman kuljetuksen käyttäminen. Koulumatkaksi ei katsota sitä, että oppilas poikkeaa koulureitiltä tai ei käytä hänelle määriteltyä koulukuljetusta tai vastaavasti menee koulukuljetuksessa tai muuta liikennettä käyttäen muualle kuin suoraan kotiinsa. Näissä tapauksissa oppilas toimii omalla/ huoltajan vastuulla.
Koulukuljetuksen piirissä olevien oppilaiden tulee noudattaa hyviä tapoja ja kuljettajan antamia ohjeita sekä olla ajoissa sovitulla odotuspaikalla niin koulupäivän alkaessa kuin sen päättyessäkin. Kuljettaja odottaa oppilasta 5 min koulun päättymisen jälkeen. Jos oppilas itsestään johtuvasta syystä myöhästyy kyydistä, kuljetusvelvollisuus katsotaan oppilaan kohdalta täytetyksi.
Vanhempien vastuulla on opastaa lastaan asianmukaiseen käyttäytymiseen ja turvallisuuteen koulumatkoilla.
Huom! Huoltajien on sovittava etukäteen kuljetuksesta vastaavan kanssa poikkeavista kuljetusjärjestelyistä (esim. poissaolot). Kaupunki ei vastaa ylimääräisistä kuljetuksista.
Oppitunnit
Oppitunnit alkavat työjärjestyksen mukaan ja niille tullaan ajoissa. Myöhästymiset kirjataan Wilmaan.
Oppilaalla tulee olla tarvittavat työvälineet ja sään mukainen varustus mukana koulussa joka päivä. Omiin vaatteisiin ym. tulee kirjata oppilaan nimi selvästi.
Oppilas on velvollinen hankkimaan uudet opiskelutarvikkeet hukkaamiensa/rikkomiensa tilalle tai maksamaan niiden hankkimisesta aiheutuvat kulut.
Oppitunneilla työskennellään huolellisesti ja rauhallisesti ja toisille annetaan työrauha.
Jokainen oppilas on velvollinen huolehtimaan luokan, oman työpisteen ja kaapin siisteydestä.
Oppilaan tulee hoitaa wc- ja juomakäynnit pääsääntöisesti välituntien aikana.
Matkapuhelimen ja omien musiikkilaitteiden käyttö koulupäivän aikana on kielletty ilman lupaa. Omaa laitetta voi käyttää opetustarkoitukseen oppitunnilla opettajan luvalla. Muutoin puhelimet pidetään suljettuina tai äänettömällä omassa repussa.
Arvotavaroiden ja rahan tuominen kouluun tapahtuu omalla vastuulla.
LIIKUNTATUNNIT:
Liikuntatunneille oppilaiden on varattava asianmukaiset, sään ja liikuntalajin huomioivat liikuntavarusteet ja tarvittaessa pyyhe ja vaihtovaatteet. Liikuntatuntien jälkeen peseydytään opettajan antamien ohjeiden mukaan.
Jos oppilas ei sairauden tai vamman vuoksi pysty osallistumaan liikuntatunneille, huoltaja ilmoittaa asiasta. Pitkäaikaisesta liikunnan vapautuksesta tulee olla lääkärintodistus.
Välitunnit
Välitunnit vietetään pääsääntöisesti ulkona. Välitunneille mennään viipymättä ja pukeudutaan sään mukaisesti.
Koulun aidattu piha-alue on välituntialuetta poislukien pääovien edessä oleva laatoitettu alue sekä polkupyörille varattu paikka.
Luvaton poistuminen koulualueelta koulupäivän aikana on kielletty.
Pihapelejä pelataan niille varatuilla alueilla.
Keinuissa, karusellissä ja kiipeilytelineillä noudatetaan opettajan antamaa ohjeistusta.
Välituntitavarat (hyppynarut, pallot yms.) palautetaan välitunnin päätteeksi niille osoitettuun paikkaan.
Koulualueen tahallinen likaaminen (syljeskely, roskaaminen, töhriminen yms.) on kielletty.
Koulu on kengätön. Ulkokengät jätetään kuraeteiseen ja ulkovaatteet viedään naulakkoon.
Koulun sisätiloissa liikutaan kävellen.
Kotiläksyt
Kotiläksyt tehdään kotona. Huoltajan vastuulla on seurata, että annetut tehtävät tulevat oppilaan osalta tehdyiksi.
3.- 6. luokilla on käytössä läksytuntikäytäntö;
Toistuvista unohduksista (läksyt/ tarvikkeiden, kirjojen puuttuminen) seuraa läksytunti.
Läksytunnista ilmoitetaan vanhemmille.
Ruokailu ja välipala
Ruokailu tapahtuu koulun ravintolassa.
Ruoka haetaan rauhallisesti (joka luokalla oma ruokailuaika) ja ruokaillessa huomioidaan hyvät ruokailutavat. Koulussa harjoitellaan maistamaan kaikkia ruokia ja syömään kaikki lautaselle otettu ruoka.
Astiat viedään keräilypisteeseen ja lajitellaan oikeille paikoille.
Muistetaan kiittää ruuasta.
Oppilaat saavat tuoda kouluun välipalaa opettajan kanssa sovitun aikataulun mukaan. Välipalana voi olla terveellinen eväs (esim.leipää, hedelmiä, mehua), EI makeisia, limpparia, energiajuomia.
Poissaolot
Huoltajan on ilmoitettava kouluun oppilaan poissaoloista. Oppilaiden poissaolot ilmoitetaan pääsääntoisesti Wilman kautta. Tarvittaessa niistä voidaan ilmoittaa myös puhelimitse, sähköpostilla tai tekstiviestillä. Poissaoloista ei voi ilmoittaa sisaruksen tai toisen oppilaan välityksellä.
Loviisassa noudatetaan Poissaolon portaita, joissa määritellään toimenpiteet mikäli tietty määrä poissaoloja täyttyy, tai opettajan huoli poissaoloista herää.
Oppilas ei saa poistua koulun alueelta koulupäivän aikana ilman opettajan lupaa. Oppilaan äkillisissä sairastumisissa koulusta ilmoitetaan oppilaan huoltajalle, jonka tulee hakea oppilas mahdollisimman pian pois koulusta. Huoltajan suostumuksella oppilas voidaan lähettää kotiin.
Vapautus opiskelusta/koulutyöstä haetaan kirjallisesti Wilman kautta. Suositeltavaa on, että oppilaiden pidemmät lomat ajoittuvat koulun lomajaksoille, ei työjaksoille. Huoltaja tekee anomuksen poissaolon ajankohdasta ja syystä. 1-3 päivän pituiset anomukset osoitetaan luokanopettajalle ja sitä pidemmät koulunjohtajalle. Anomus on toimitettava koululle vähintään viikkoa ennen poissaoloa. Anoessaan vapautusta koulutyöstä lapselleen huoltaja ottaa itselleen vastuun oppivelvollisuuden täyttymisestä (Perusopetuslaki 26 §). Oppilaan tulee suorittaa huolellisesti poissaolon aikana tekemättä jääneet koulutehtävät. Huoltajan vastuulla on tarkistaa tehtävät. Lisäksi oppilaan on suoritettava tekemättä jääneet kokeet. Opettaja ei myöskään ole velvollinen antamaan etukäteen tehtäviä koulusta poissa oleville oppilaille.
Offentligt, till lärare, till studerande, till personalen och till vårdnadshavare